Volvo V70n 2007 Ljuduppgradering


Det hela började med att jag sålde BMWn och köpte en fräsch lågmilad v70 170hk 2007. Bilen är perfekt för mig, jag åker ju mest motorcykel :) men ljudet i den där var riktigt kasst och jag ville ju lyssna på acdc, metallica och iron maiden mm. så jag beställde ett kit från BRL som funkar perfekt, mp3, blåtand, spotify mm. Skruvade i grejjerna och åkte så en vecka och kom ganska snart underfund med att högtalarna slår igenom och håller inte måttet. Kollade runt lite på vad jag skulle köpa och tänkte jag testar Biltemas kit 31-247 för 700 spänn så det är detta som jag nu redogör lite för om någon annan är inne på samma budget-lösning.


Originalgrejjerna från 2007 eller var det 1977 ?.


Lite bättre nu med modernare prylar.


Köpte ett sånt här från Biltema, typ 700 spänn, det kan ju inte bli sämre tänkte jag.


En Volvo är ju fantastiskt lättmekad, dörrsidan sitter clipsad och 2st torx25 i handtaget, ett par minuter så är den avmonterad.


Originalhögtalarna sitter i bajonettfäste och limmade, värm med en värmepistol och vrid ur dom, en barnlek och du slipper köpa nya adaptrar för att få det och passa.


Biltemas till vänster och original till höger.


Så här ser dörren ut innanför klädseln. Man får borra ut popnitarna 4st till varje högtalare.


Allting sitter på plats, jag satte diskanten uppe på trekanten, det går att sätta den i originalhålet i dörrsidan också men den bli ju hopplöst felriktad. Delningsfiltret får plats framför den lilla plåtkonsollen som synes. Jag ville inte klippa originalkontakten så jag lödade kablarna och drog till IN på delningsfiltret. Popnitade fast högtalarna med 4,8x13mm som jag hade hemma.


Klart och betalt !! för 700 spänn var detta ett jä-la lyft, inget man ställer upp i en ljudbyggartävling med men väl använda pengar oavsett vad andra säger om Biltema. Problemet nu är ju att högtalarna i bakdörrarna inte hänger med, såklart :) Och jag skall inte ens nämna diskanterna som sitter i D-stolpen, hur kunde man sätta dom där ?. Blir till att införskaffa bättre grejjer till bakdörrarna helt klart så det blir mer här så småningom.Dags för högtalarna i bakdörrarna men vad skulle jag köpa tänkte jag. Började googla runt lite och dom flesta sätter i 6,5" Gas eller något annat så jag var lite inne på det oxå först. Sen när jag kollade runt lite så tänkte jag, 2st 6x9" i bakdörrarna hade varit nice så det får det bli. Kollade runt lite och jämförde djup, db och pris såklart och hittade dom här på JULA för 800 pix, blir pefekt.


Hyffsat lättdrivna och spelar från 32 hertz.


Hittade en MDF 18mm som jag hade i gömmorna, får bli adaptermaterial.


Blir lite meck med det här men dom skall i bakdörrarna, har jag bestämt mig så har jag bestämt mig, man får fasa av lite i underkant för att det skall få plats bakom dörrsidan.


Färdigt för montering.


Satte 3st plåtskruv för att fixera sen limmade jag insidan så det blir tätt.


Högtalare på plats.


Och dörrsidan på plats, syns ingenting. Jag vet att jag inte kommer nöjja mig med detta utan att jag kommer bygga en baslåda under golvet bak i bagaget, bara en tidsfråga :)


En 10" sub byggdes in i främre golvet i bagaget ihop med ett Biltema steg som monokopplats.


Ville ha lite mer punch fram så testeade först med en av dom gamla dörrhögtalarna som center men det blev inget bra,


Så det blev så här tillslut, 2st 4" som jag hade liggande som drivs av ett steg på 2x50w på en egen kanal. Nu spelar det riktigt bra med bra diskant mellan och bas. Budget is tha name och allt gick på under 3000kr :)

.


.
Gjorde rent vehusventilationen på en 2.5TText & Bild Per Larsson
www.per-larsson.se